PRE-EMPLOYMENT EXAMS

Answer Explanation for Wonderlic Test Question 12

Alex Hollis, Founder & Wonderlic Expert, Beat the Wonderlic

March 31, 2017

The following is an explanation for QUESTION 12 from our Free Wonderlic Practice Test. The strategy listed below is just one of many from my online course, which has helped thousands of people beat their Wonderlic test and land their dream job.

u

12. A clock lost 2 minutes and 36 seconds in 78 days. How many seconds did it lose per day?

A. 1/2

B. 30

C. 2

D. 1/30

E. 39

Time questions on the Wonderlic.

This question is a variation on the Wonderlic’s questions requiring you to calculate average.

We know that to find the average, or “how many seconds lost per day”, we need to take these steps: divide the time lost (2 minutes and 36 seconds) by total days (78).

However, what makes this question a bit trickier is that we are given minutes and seconds rather than just seconds.

So, our first step will be to convert the time lost into seconds:

 

1. Convert minutes and seconds into seconds:

1 minute = 60 seconds 

so

2 minutes =  2 x 60 seconds = 120 seconds

Total seconds = 120 seconds + 36 seconds = 156 seconds.

Now that we are only dealing with seconds, this question becomes a little easier.

 

2. Divide:

We can now divide total seconds lost by total number of days to get seconds lost per day:

156 / 78 = 2

The clock lost 2 seconds per day.

Answer: C.

Wonderlic time questions

Convert minutes to seconds first.

It will make solving this question much simpler.

Now you try!

 

Try another, similar Wonderlic question using the strategy we covered above.

 

u

A clock lost 1 minute and 12 seconds in 9 days. How many seconds did it lose per day?

A. 13

B. 4

C. 9

D. 6

E. 8

1. Convert minutes and seconds into seconds only:

1 minute = 60 seconds 

so

1 minute and 12 seconds = 60 seconds and 12 seconds = 72 seconds

 

2. Divide:

72 seconds lost / 9 days = seconds lost per day

72 / 9 = 8

Answer: E.

Be fully prepared for your Wonderlic test in only 3 hours with my self-paced online course.

My course includes 5 practice tests and comes with a 100% satisfaction guarantee!

 

LEARN MORE
Shares